از آنجا که سلامت ناخن­ها در زیبایی دست و پای افراد بسیار موثر می­باشد، لازم است در مورد بهداشت ناخن­ها، نیاز­های تغذیه­ای جهت داشتن ناخن­های سالم و بیماری­های شایع ناخن بیشتر بدانیم. از این رو در این مقاله توصیه­ها و پیشنهادات دکتر علی­یاری، پزشک پوست و مو را جهت داشتن ناخن­های قوی و سالم مرور خواهیم کرد.

  1. ناخن­ها را تمیز و خشک نگه دارید: در هنگام شستن دست­ها بهتر است از یک شوینده ملایم و آب گرم استفاده کنید تا از رشد باکتری ها یا قارچ­ها جلوگیری کنید. شوینده­های کرمی و غیر صابونی انتخاب بهتری هستند. برای جلوگیری از مشکلات مربوط به رطوبت، پس از شستن یا حمام کردن، ناخن­های خود را کاملا خشک کنید. فراموش نکنید که قارچ­ها برای رشد، نیازمند محیط تاریک و مرطوب هستند. بنابراین خشک کردن دست­ها در صورتی که لاک ژل یا کاشت ناخن دارید اهمیت بیشتری دارد.
  2. ناخن­ها و کوتیکول­ها را مرطوب کنید: یک کرم مرطوب کننده دست یا روغن ناخن بزنید تا ناخن­ها و کوتیکول­ها هیدراته شوند. به دنبال محصولات حاوی موادی مانند ویتامین E، دکسپانتنول، گلیسرین یا روغن جوجوبا باشید. کرم مراقبت از دست و ناخن بتیس، محصولی از لابراتوارهای تخصصی دکتر علی­یاری و همکاران یک آبرسان، مرطوب کننده و نرم کننده عالی برای استفاده روزانه می­باشد که علاوه بر ترمیم پوست و ناخن بخصوص بعد از ریموو کردن کاشت ناخن، سرعت بازسازی ناخن و پوست را افزایش داده و از آسیب بیشتر جلوگیری می­کند.
  3. ناخن­ها را مرتباً کوتاه کنید: ناخن­های خود را مستقیم کوتاه کنید و از سوهان ناخن برای شکل دادن به لبه­ها استفاده کنید. در صورت کاشت ناخن­ها از انتخاب کاشت­های بلند اجتناب کنید. چرا که احتمال ضربه خوردن، شکستن و در نهایت نفوذ رطوبت به زیر مواد کاشت افزایش پیدا می­کند و شرایط برای رشد قارچ فراهم می­شود.
  4. از ناخن­ها محافظت کنید: هنگام انجام کارهای خانه، به ویژه هنگام استفاده از محصولات پاک کننده یا کار با آب برای مدت طولانی، از دستکش استفاده کنید. 
  5. از مواد شیمیایی خشن اجتناب کنید: قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خشن مانند استون یا حلال­ها را محدود کنید، زیرا می­توانند ناخن­ها را خشک و ضعیف کنند. اگر از پاک کننده ناخن استفاده می­کنید، فرمول بدون استون را انتخاب کنید. در صورت استفاده از استون، مصرف کرم مرطوب کننده را فراموش نکنید.
  6. در ترمیم کاشت وقفه بیندازید: گاهی اوقات ناخن­های خود را از لاک، ژل یامواد کاشت پاک کنید تا از شکنندگییا زرد شدن ناخن­ها جلوگیری کنید. اجازه دهید ناخن­ها نفس بکشند و در بینجلسات بهبود پیدا کنند.
  7. رژیم غذایی متعادل داشته باشید: مصرف یک رژیم غذایی مغذی غنی از ویتامین­ها و مواد معدنی، به ویژه بیوتین، روی، آهن و ویتامین­های A، C و E می­تواند باعث رشد بهتر ناخن­ها شود. غذاهایی مانند تخم مرغ، آجیل، ماهی، سبزیجات سبز تیره و میوه­ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  8. بهداشت ناخن را رعایت کنید: اطمینان حاصل کنید که ابزارهای مراقبت از ناخن، مانند قیچی، سوهان و عقب دهنده­های کوتیکول، قبل از هر بار استفاده، تمیز و ضدعفونی شده باشند. ابزارهای قدیمییا فرسوده را جایگزین کنید تا از آسیب یا عفونت جلوگیری کنید.
  9. در صورت نیاز با یک متخصص در ارتباط باشید: اگر مشکلات مداوم یا شدیدی را در ناخن­های خود تجربه می­کنید، مانند عفونت، تغییر رنگ یا درد، توصیه می­شود برای درمان و مشاوره مناسب با یک متخصص پوست مشورت کنید.

10. در صورتی که کار شما با آب مرتبط است و دست یا پای شما زیاد مرطوب می­ماند، استفاده از دستکش لاتکس را در نظر بگیرید. چنانچه مربی شنا هستید سعی کنید در طول روز تا حد امکان آموزش را در خشکی و از بالای آب انجام بدهید یا اینکه آموزش را در آب انجام داده و در صورت امکان و امنیت شاگرد، باقی آموزش را از بالای آب انجام بدهید و در خشک نگه داشتن ناخن­ها کوشا باشید.

11. ناخن­های پا بدلیل قرار گرفتن در کفش، با محیط تاریک و مرطوب در ارتباط هستند. اگر امکان پوشیدن سندل برای شما وجود ندارد، در بهداشت ناخن پا دقت بیشتری داشته باشید. ترجیحا از کاشت ناخن برای پا صرف نظر کنید.

در بحث تغذیه چندین ماده معدنی، ویتامین و ماده غذایی وجود دارد که می­تواند به سلامت ناخن­­ها کمک کند. در اینجا چند مورد مهم وجود دارد که باید در نظر بگیرید:

  1. بیوتین: بیوتین یا ویتامین B7 با مو و ناخن­های قوی و سالم همراه است چرا که بیوتین به رشد سلول­ها کمک کرده و متابولیسم ساخت پروتئین را بهبود می­بخشد. غذاهای غنی از بیوتین عبارتند از: بادام، اسفناج، سیب زمینی شیرین و آووکادو.
  2. ویتامین E:ویتامینE به دلیل خواص آنتی اکسیدانی­اش می­تواند به محافظت از ناخن­ها در برابر آسیب کمک کند. غذاهای غنی از ویتامین E عبارتند از آجیل، دانه­ها، اسفناج و کلم بروکلی.

3.      آهن: کمبود آهن می­تواند منجر به شکنندگی ناخن شود. مصرف غذاهای غنی از آهن مانند گوشت بدون چربی، لوبیا، آجیل و سبزیجات با برگ­های تیره می­تواند به اطمینان از سطح کافی آهن کمک کند.

  1. روی: روی برای سلامت ناخن­ها ضروری است و می­تواند به جلوگیری از ظاهر شدن لکه­های سفید روی ناخن کمک کند. غذاهای غنی از روی عبارتند از صدف، گوشت بدون چربی، حبوبات و تخم کدو.
  2. اسیدهای چرب امگا 3: اسیدهای چرب امگا 3 برای سلامت کلی ناخن مهم هستند. غذاهای سرشار از امگا 3 عبارتند از ماهی­های چرب (مانند سالمون و ساردین)، دانه کتان، دانه چیا و گردو.
  3. سیلیس: سیلیس یک ماده معدنی است که به تشکیل کلاژن کمک می­کند که برای داشتن ناخن­های قوی بسیار مهم است. غذاهای غنی از سیلیس عبارتند از خیار، فلفل دلمه­ای، جو دوسر و توت فرنگی.
  4. ویتامین :C ویتامینC برای تولید کلاژن مهم است که می­تواند استحکام ناخن را افزایش دهد. غذاهای سرشار از ویتامین C عبارتند از مرکبات، توت فرنگی، فلفل دلمه ای و کیوی.
  5. پروتئین: ناخن­ها عمدتاً از پروتئین تشکیل شده­اند، بنابراین اطمینان از مصرف کافی می­تواند به حفظ سلامت و استحکام آنها کمک کند. منابع خوب پروتئین عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا و عدس.
  6. علاوه بر گنجاندن این مواد مغذی در رژیم غذایی خود، نوشیدن مقدار زیادی آب نیز برای حفظ رطوبت ناخن­ها ضروری­ست.